Quina millor oportunitat per estrenar un blog de periodisme que fer-ho donant cobertura la vaga general? Doncs sí, el 29 S ha estat la millor excusa per crear aquest blog. Un blog que, a part de ser una eina necessària per treure endavant la carrera, servirà per iniciar-me en el que de moment és la meva vocació però vull que acabi sent la meva professió, el periodisme. A continuació podreu veure com va ser el meu seguiment de la vaga general:
LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA ES SUMA A LA VAGA GENERAL
La gran majoria dels estudiants, professors i membres del PAS no han acudit durant la jornada d’avui a les aules o als seus llocs de treball com a mostra de suport a la vaga general. El campus de Bellaterra ha quedat pràcticament desert, fins i tot a hora punta.
Un piquet informatiu en una de les rotondes d'accés a la UAB. |
No obstant, l’arribada a la UAB per mitjà dels FGC ha estat més dificultós ja que els vaguistes han impedit la sortida de l’estació per mitjà d’una barrera on a més hi havia penjada una pancarta on es llegia «UAB en vaga». Tot i així, no s’ha produït cap incident ja que gairebé ningú a fet ús dels ferrocarrils.
"La UAB en vaga" resa la pancarta. |
ELS PIQUETS HAN OBLIGAT A MOLTS COMERÇOS A SEGUIR LA VAGA GENERAL
Aquest matí molts comerços del centre de Barcelona han tancat les portes sota la pressió dels piquets. En el Corte Inglés de Plaça Catalunya els sindicalistes s’han plantat davant l’entrada i han provocat l’actuació dels Mossos d’Esquadra. Cap al migdia grups d’anticapitalistes han trencat els aparadors d’algunes botigues.
Unitats Mòbils dels Mossos a l'Avinguda del Portal de l'Àngel |
A primera hora del matí els comerciants de Barcelona que no han volgut seguir la vaga general s’han trobat amb el dilema d’obrir el seu establiment tot i la possibilitat de què els piquets més violents hi puguessin causar desperfectes o bé cedir a la seva pressió i tancar. La gran majoria de tendes del centre de la ciutat han optat, en un primer moment, per obrir i seguir la jornada amb normalitat. No obstant, altres comerços ho han fet amb la porta mig tancada, preparats per abaixar-la totalment quan un piquet s’hi apropés.
Al llarg del Portal de l’Àngel i endinsant-se un poc més en els carrerons del Barri Gòtic s’han pogut veure els diferents casos abans esmentats. Des de les grans botigues de roba de marca que han romàs obertes i amb gran activitat al seu interior, fins a les petites tendes dels voltants de la Catedral els amos de les quals s’han quedat a les portes del seu establiment pendents de l’arribada dels piquets. Aquests últims comentaven entre ells “que la cosa estava molt malament com per fer vaga” i que quan passin els piquets tancarien els seus establiments fins que marxessin.
Els vaguistes bloquejen l'entrada al Corte Inglés. |
Mentrestant un piquet de CCOO i UGT bloquejava la porta del Corte Inglés de Plaça Catalunya que dóna a la Ronda de Sant Pere en el moment en què s’obrin les portes, les 10h. Els sindicalistes, algunes de les quals s’han disfressat de dol, han reclamat que els treballadors dels grans magatzems estaven sent pressionats pels seus caps per tal de que no fecin vaga. La situació ha adquirit un to més tens amb l’arribada dels Mossos d’Esquadra . Els agents s’han situat darrere dels manifestants i han intentat allunyar-los formant un sòlid mur i avançant amb força. Tot i així, la quantitat de gent era tal – incloent periodistes i curiosos – que no s’ha pogut dispersar a la múltitud totalment.
Alguns ciutadans que volien entrar a fer les seves compres han pogut fer-ho passant entre el mur de policies amb el consentiment d’aquests. Fins i tot un sindicalista s’ha pogut col·lar dins el local. Cap al migdia, tot i la presència dels Mossos, l’afluència de gent ha anat en augment sense arribar, ni molt menys, a la normalitat d’un dimecres qualsevol.
Els Mossos d'Esquadra formen un cordó per darrere dels manifsetants. |
ELS VOLTANTS DE PLAÇA CATALUNYA I EL PASSEIG DE GRÀCIA ES CONVERTEIXEN EN UN CAMP DE BATALLA
Des de les 12h del matí fins ben avançada la nit, la ciutat comtal s’ha vist submergida en una batalla entre els Mossos d’Esquadra i alguns grups d’anticapitalistes al més pur estil de la guerra de guerrilles. La jornada deixa un paisatge desolador amb molts contenidors incendiats i altres tipus de mobiliari urbà trencat. El nombre de detinguts puja a més de 30.
El cotxe de la Guàrdia Urbana cremat a Plaça Universitat |
Tot ha començat al migdia amb la convocatòria d’un piquet unitari – format per piquets vinguts d’altres barris – a Plaça Catalunya que l’ha col·lapsat completament. Els problemes han començat quan la massa de manifestants ha volgut baixar per la Rambla i un cordó format pels Mossos els ho ha impedit. Tot seguit els vaguistes han començat a dispersar-se pel Carrer Pelai fins arribar a Plaça Universitat. Mentrestant seguien arribant manifestants a Plaça Catalunya i la policia havia de dispersar la gent que volia passar per les Rambles a cop de porra.
Però els enfrontaments més violents s’han produït a Plaça Universitat, Carrer Pelai i Ronda de Sant Antoni cap a les dues de la tarda. Mentre les càrregues policials es succeïen, alguns anticapitalistes exaltats han trencat aparadors i mobiliari urbà, han format barricades amb balles i contenidors i fins i tot han cremat un cotxe de la Guàrdia Urbana.
Un jove anticapilista mou un contenidor per fer una barricada. |
Al cap de poc temps els manifestants es tornaven a aplegar a Plaça Catalunya i els violents formaven barricades al voltant del banc okupat preveient l’actuació dels Mossos. Vora les 15h. els policies arribaven i la plaça i irrompien amb violència a l’antiga seu del Banesto desallotjant a tothom qui s’hi trobava a dins.
Durant la detenció i desallotjament dels okupes de l’antic banc Banesto, altres manifestants, curiosos i periodistes s’han apropat al lloc. Mentre la gent seguia arribant, els manifestants s’han assegut pacíficament davant el cordó format pels Mossos i s’han posat a gritar «¡manos arriba estáis rodeados!». Tot seguit els agents han demanat que la gent, que no demostraven intencions violentes, es dispersés sota l’amenaça d’una actuació policial. Finalment els Mossos han forçat a la gent a enfilar pel Passeig de Gràcia fins arribar a Gran Via.
Ha estat allà, al Passeig de Gràcia, on la situació s’ha descontrolat més. Els Mossos han provocat que la gentada – manidestants, violents anticapitalistes, periodistes i curiosos – arribés fins a la cruïlla amb la Gran Via i això ha donat peu a un gran caos circulatori que ha dificultat, encara més, el treball dels policies. Pel camí els violents han trencat mobiliari urbà, han cremat papereres i han destrossat les terrasses dels bars del Passeig de Gràcia.
Les actuacions dels Mossos han estat constants. Les unitats mòbils es movien d’una punta a l’altra del tram del Passeig on s’han produït els fets i cada poc temps paraven els vehícles per disperssar els manifestants violents o per detindre’ls. Altres unitats a peu dels Mossos d’Esquadra han disparat pilotes de goma contra els anticapitalistes i també ho han fet disparant a l’aire davant dels curiosos que s’aplegaven contra les parets dels edificis.
Els manifestants es concentraven davant el cordó que rodejava l'edifici okupat. |
Mentrestant a l’altre extrem del Passeig de Gràcia començava la manifestació convocada per CCOO i UGT a les 18h. A mesura que anava avançant la manifestació, la situació s’anava normalitzant. Tot i així han hagut alguns actes bandàlics aïllats per les immediacions del Passeig. Com un contenidor que ha estat cremat al Carrer Casp i els Mossos han hagut de tallar el trànsit.
Els enfrontaments amb els policies no han cessat al llarg de la ciutat fins ben entrada la nit i s’han localitzat sobretot pels voltants de la Plaça de la Catedral. Els actes vandàlics han eclipsat la resta dels fets que s’han produït durant la jornada de la vaga general a la ciutat comtal i reforcen una imatge molt negativa de Barcelona per culpa dels mateixos grups d’exaltats. Gent aliena a qualsevol sindicat que aprofiten els grans moments de manifestacions populars per “cremar” la ciutat.
Altres videos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada