divendres, 28 d’octubre del 2011

Amaiur canalitza la eufòria abertzale


La nova marca independentista podria igualar al PNB en nombre d’escons

Després del cessament de la violència terrorista, el camí de l’independentisme a Euskadi s’ha quedat sense pedres a l’asfalt. Ara només hi ha la paraula i la democràcia, terrenys on l’esquerra abertzale ja ha començat a recollir els seus primers fruits amb Bildu i on espera seguir fent-ho amb Amaiur, la nova coalició sobiranista i socialista que es presenta a les eleccions generals.

"Eraiki zubia" o tendint ponts, és el lema d'Amaiur. facebook/amaiur

L’independentisme al País Basc es va llevar els complexos de sobre gràcies al rotund èxit de Bildu – coalició formada per Eusko Alkartasuna, Alternatiba i altres grups d’esquerres i abertzales – als darrers comicis del maig, on es va quedar a només un 5% de vots d’igualar al PNB. Van aconseguir 123 alcaldies, entre elles les de Sant Sebastià i la Diputació de Guipúscoa. Només quedava treure’s de sobre l’estigma d’ETA i quan la banda va fer públic que deixaven les armes, una eufòria continguda va recorre les verdes terres basques.

Per molts, encara no s’ha donat el pas definitiu. Encara falta que la banda terrorista es dissolgui, però l’esquerra abertzale a guanyat en credibilitat. Sortu ha estat l’últim intent polític fracassat, justament per haver estat acusats de seguir els passos de Batasuna, els quals estaven relacionats amb ETA. No obstant, Bildu s’hi va desmarcar d’altres organitzacions abertzales il·legalitzades i Amaiur neix sense l’ombra del terrorisme.

Iñaki Antigüedad, cap de llista per Biscaia i cap visible d'Amaiur. facebook /amaiur

En aquest context, Amaiur – que aglutina, igual que Bildu, a Eusko Alkartasun, Alternatiba, la recent incorporada Aralar i altres independents abertzales – vol aprofitar l’èxit (o això sembla pel moment) del procés de pau a Euskadi i presentar-se a Madrid com una força a tenir en consideració. Les darreres estimacions fetes per Sigma-Dos pel diari El Mundo situen a Amaiur amb 4 escons (26 d’octubre), mentre que 3 dies abans (23 d’octubre) en preveien 2. Segons les enquestes realitzades, Amaiur es quedaria a un escó del PNB. No obstant això, els més optimistes apunten que podria igualar als nacionalistes. 

1 comentari: