divendres, 11 de novembre del 2011

Massacre entre indígenes de l’amazònia equatoriana

 Per: Daniel Sainz de Aja Valls

La Reserva Nacional de Yasuní, en plena selva amazònica, s’ha tenyit de sang aquest dimecres després del brutal atac d’una tribu local, els Tigüino, a una altra de la mateixa ètnia, els Tagaeri. El nombre de morts, tots ells decapitats, podria rondar entre els 52 i 60, com ha pogut avançar la Confederació de Nacionalitats Indígenes del Ecuador. Entre els cadàvers també es trobaven dones i nens. El nombre exacte de víctimes encara està de pendent de ser confirmat, ja que les autoritats de la regió no han pogut accedir al lloc dels fets degut a la dificultat del terreny. 

Indis Huaorani. www.soludept.com

Membres de la Organització Nacional Huaorani, ètnia a la qual pertanyen les dos tribus, creuen que l’atac es va produir prop del riu Tiwino, al límit entre les provincies de Pastaza i Orellana. També han pogut confirmar l’assasinat de més membres de la tribu Tagaeri, aquest cop guerrers.

Fins ara no s’havien produit atacs entre membres de la mateixa ètnia Huaorani. El President de la ONHAE, Armando Boya, creu que les empreses interessades en la tala d'abres de l’Amazones podrien ser responsables d’aquests succesos. La industrialització de les zones del voltant i la explotació de la selva (rica en fusta i recursos fòssils) està posant en perill les tribus huoarani. Segon l’Assosiació de Dones Huaorani de l’Amazones , si aquest procès no s’atura podríen venir més morts. 

Riu Tiwino. www.hoy.com

Els indis Huaorani habiten la una extensió de selva d’uns 6.125,6 quilòmetres quadrats, que pertany a la Reserva Nacional de Yasuní. Aquesta reserva fou declarada Bio-Reserva i Herència Cultural per la UNESCO i l'àrea on viuen els indis està considerada "intangible" pel govern equatorià, és a dir, està protegida de tot tipus d'explotacions petrolieres i forestals.




La zona habitada pels indis Huaorani es troba en la zona més meridional del Parc
Nacional Yasuní, al voltant del riu Tiwino (línia de punts).  

 *Aquesta entrada forma part d'una pràctica de l'assignatura d'Escriptura Multimèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada