divendres, 30 de desembre del 2011

Mals temps, fins i tot per la noblesa


La relació d’Urdangarin en una trama corrupta i les greus declaracions de Cayetano de Alba porten de cap a les seves respectives famílies


En poc menys d’un mes, els dos llinatges més importants de l’aristocràcia espanyola han patit un sever càstig per part de l’opinió pública. Per una banda, la família reial s’ha vist esquitxada per la possible imputació del gendre del Rei, Iñaki Urdangarin, en el cas de corrupció “Palma Arena”. Per l’altra banda, la Casa de Alba, la família amb més títols nobiliaris i terres de tota Europa, ha estat atacada degut a les declaracions del fill de la Duquesa, Cayetano Martínez de Irujo, durant una entrevista. El Comte de Salvatierra va criticar els jornalers andalusos titllant-los de ser gent que “no té ganes de treballar”.

Per dimensions i gravetat de l’assumpte, els que es troben en pitjor situació dins de la gravetat són els Borbons. Iñaki Urdangarin, marit de l’Infanta Cristina, serà imputat en un cas de desviament de fons públics cap un entrament d’empreses que s’amagaven darrere de l’Institut Nóos, una ONG que ell presidia. Aquesta societat benèfica, feia funcions de consultoria per diverses empreses i també per governs com el de les Balears durant l’època de Jaume Matas i del País Valencià presidit per Francisco Camps.

Urdangarin (dreta) i el seu soci, Diego Torres (centre), surten d'una seu
del govern valencià. / MANU SAN MARTÍN (Público)

Després de la imputació del seu soci, Diego Torres, el Duc de Palma serà acusat dels mateixos delictes que els company societari – que va conèixer quan estudiava ESADE -: falsedat documental, prevaricació, frau a l’Administració i malversació de fons públics. Aquest escàndol ha trastocat per complet la vida i la agenda d’Urdangarin, el qual va haver de tornar a Espanya (resideix a Washington) per poder preparar-se la seva defensa. Darrerament, però, es van publicar unes fotografies del Duc de Palma en la capital nord-americana on se’l veia capcot i més prim que de costum, proves evidents del mal moment pel que està passant.

La defensa del encara no acusat
Quan la relació d’Iñaki Urdangarin amb en el cas “Palma Arena” va sortir a la llum, la resposta del Duc va trigar tres dies. En un comunicat enviat a la premsa, explicava que “defensaria la seva innocència i honorabilitat”. Més endavant, en un altre comunicat, va voler desvincular a la casa reial de les seves activitats tot lamentant que les informacions publicades sobre ell estiguessin causant un “greu perjudici a la imatge de la casa de Sa Majestat el Rei”. En cap dels dos comunicats, les úniques declaracions oficials que ha realitzat des de que va començar l’escàndol, no menciona ni justifica la seva actuació al front de l’Institut Nóos, així com l’activitat que aquesta entitat sense, a priori, ànim de lucre realitzava.

El seu advocat i portaveu, el senyor Mario Pascual Vives, va declarar fa una setmana davant els micròfons i gravadores dels mitjans de comunicació que el seu representat es trobava “preocupat, apesarat i un poc indignat”. Aquest dilluns, l’advocat d’Urdangarin es va tornar a manifestar, aquest cop a títol personal, denunciant el “linxament moral” que està patint la figura del Duc. El lletrat considera que no se li ha donat al seu client la possibilitat de defensar-se per un delicte del qual, a més, ni tan sols està encara imputat. Creu que el que està succint és “un judici popular sobre una persona que no ha tingut opció de defensar-se”. A més, Pascual Vives afegeix que aquest “judici paral·lel” està “afectant greument” a la figura del gendre del Rei.

Resposta fulminant de la casa reial
Iñaki Urdangarin paseja per
Washington. / GTRES
El Rei Joan Carles i el Príncep Felip – junt a la Reina i les Infantes, legalment únics components de la família reial –, després de setmanes de silenci, van reaccionar desmarcant-se contundentment del seu gendre i cunyat, Urdangarin. El primer en parlar fou el cap de la Casa Reial, Rafael Spottorno, desaprovant davant de la premsa el comportant “poc exemplar” del Duc i anunciant el cessament de l’agenda oficial d’aquest, una decisió suposadament presa entre el Rei Joan Carles i el mateix Iñaki Urdangarin. Un altre gest de la Casa Reial per allunyar-se de l’escàndol fou el d’anunciar més transparència: cap a finals d’aquest any publicaran a la seva web els comptes familiars, com altres famílies reials europees ja fan.


Al mateix temps que Urdangarin deixarà de participar en els actes oficials de la família reial – tot i que fa uns dies el vam veure en la felicitació del nadal, junt amb la seva esposa i fills – les Infantes també aniran deixant el primer pla i la seva agenda es reduirà en els pròxims anys. Això sí, la Infanta Cristina segueix sent membre de la Casa Reial de ple dret, ha recordat Zarzuela. Més dur va estar el Príncep Felip durant la presentació de la Fundació Príncep de Girona que ell mateix presideix. L’hereu va subratllar “l’ambició honesta i transparent” de la institució, un clar gest per deixar encara més sol el seu cunyat.

Andalusia contra Alba
Els que ja comencen a respirar tranquils són la família de la Casa de Alba. Com dèiem abans, el fill gran de la Duquessa, Cayetano Martínez de Irujo, es posar en contra a tota Andalusia, classe política inclosa, després d’una entrevista concedida a Jordi Évole, presentador de La Sexta. Preguntat sobre la suposada cultura al subsidi a la que s’han abonat els agricultors i jornalers andalusos, Cayetano va dir que eren “gent que no tenen ganes de treballar”. També va dir que li agradaria viure a l’època medieval, on les disputes es tancaven amb l’espasa.

Al dia següent, Andalusia sencera mostrava el seu rebuig per les paraules del Comte de Salvatierra. Alguns jornalers i sindicalistes van assaltar una de les seves propietats i acte seguit es van posar en contacte amb Cayentano exigint-li una reunió per tractar el tema. La seva mare, Cayetana de Alba, va voler corregir les paraules del seu fill, de les quals no es sent responsable, dient que el poble andalús és “un poble treballador i generós”. El dimarts, Cayetano va demanar disculpes públicament i va reconèixer haver “après molt del camp andalús” després de la reunió mantinguda amb els jornalers.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada