dilluns, 28 de març del 2011

Tenim el tauler i les fitxes es mouen

Al règim de Gadafi se li acaba el temps. Les forces rebels estan avançant i han aconseguit conquerir importants punts d’exportació de petroli (la ciutat de Ras Lanuf) i pròximament podrien controlar totes les exportacions petrolieres de Líbia, segons diu el diari El País. Una situació que abans de la intervenció internacional semblava impossible. Perquè, com recordareu, Gadafi es trobava a punt d’aniquilar la capital de la revolta, Bengasi.

Un soldat rebel s'aprofita de les municions que els gadafistes
han abandonat en un dels enclavaments recuperats
pels insurgents. Font: El País 
Paral·lelament al camp de batalla, a la premsa britànica sona la teoria de que la coalició podria estar lliurant armes als rebels per poder fer front al Coronel. Tot i que el ministre de defensa britànic, per suposat, ja ho ha desmentit, aquesta idea no sembla tant descabellada. Des de la intervenció de la OTAN, la balança de la guerra s’està decantant poc a poc cap als anti-gadafistes quan ja gairebé no quedaven esperances per la victòria de la revolució. Ara, que amb el suport d’occident tornen a plantar cara, el primer que fan és recuperar el control dels enclavaments petroliers. Per què, ens preguntem? És una estratègia per deixar als gadafistes sense combustible? És el més raonable des del punt de vista militar. O, d’altra banda, és el que els rebels han de pagar els “regals” que els han fet els aliats amb l’or negre? Personalment, em quedo amb les dues possibilitats.

El que sí és cert és que tots els països de la coalició coincideixen en què Gadafi ha de deixar el poder, és a dir, la guerra no acabarà fins que guanyin els rebels. Per tant, ja comencem a saber que els plans de la OTAN van més enllà de la simple protecció de la població civil líbia. Però clar, com que la seva tasca es “limita” a això i a assegurar la ja famosa zona d’exclusió aèria, han de recórrer a una altra estratègia: aprofitem que molts ciutadans libis no volen abandonar les seves aspiracions democràtiques, els donem fusells i municions i ja tenim un exèrcit per combatre a Gadafi.

Un rebel libi, armat amb un llençagranades RPG-7,
posa davant d'un tanc de l'exèrcit de Gadafi destruit prop
de Bengasi. Font: El País.
A aquestes altures de la guerra ja tenim el tauler disposat i les fitxes s’han començat a moure. Per una banda, Els gadafistes van reaccionar derribant un avió de la coalició; per l’altra, hi ha la OTAN, que ha assumit finalment el comandament i tenim a països com Regne Unit i França i Itàlia i Alemanya que presentaran sengles paquets de mesures per resoldre la guerra; finalment tenim a la facció rebel, la que lluita per la seva llibertat, que amb la més que possible ajuda occidental està recuperant el terreny perdut. Ara ens falta esbrinar l’últim interrogant en aquest joc, la norma que encara no ens han explicat: fins quan durarà.

5 comentaris:

  1. El rollo este dels blocs m'ha donat una idea pal estiu David, hem de parlar xD! gracies i sí, a vore si tradueixo una d'aquestes o directament en faig una en castella, que fa temps que no hi escric.

    ResponElimina
  2. Anònim29/3/11

    Està clar que els aliats mundial no han anat ara per a posar la pau, ja què si haguessin volgut fer la "pau" a Líbia haguessin actuat molt abans, ja que volien que els rebels per si sols (com ja se sap tenien acorralat a Gadafi); i com no va ser possible ara per un possible (per no dir segur) augment del preu del petroli de Gadaffi necessitaven actuar.
    Jo crec que el "regal" en forma d'or negre es la possibilitat més acertada.

    ResponElimina
  3. Dani, pot ser això et semblarà una bogeria però no ho és, des de Periodisme Juvenil, estem creant un bloc d'informació cultural anomenat "El Pont de l'Informació: http://elpontdelinformacio.blogspot.com/ i estem triant els millors blocs per a que hi puguin col·laborar i tu podries ser un d'ells. Esperem poder comptar amb tu! (encara no hi ha res publicat, tot i que la pàgina ja està existent, perquè estem esperant resposta també d'altres blocs)

    ResponElimina
  4. Ei, David (Benito), estic a la teva disposició. Ja m'explicaras que vols que faci i com puc ajudar!

    ResponElimina
  5. Dons ven bé aquest bloc, sirien coses culturals, necessito saber el teu correu de gmail per poder fer-te usuari del bloc, si vols et passo el meu i em contestes per allí: dbenito@instortosa.cat

    ResponElimina